Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/2/g/gunnarhuset/www/wp-includes/load.php on line 656

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/2/g/gunnarhuset/www/wp-includes/theme.php on line 2245

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/2/g/gunnarhuset/www/wp-includes/formatting.php on line 4388
www.lillepetteredderkopp – Gunnarhuset
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/2/g/gunnarhuset/www/wp-includes/formatting.php on line 4388

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/2/g/gunnarhuset/www/wp-includes/formatting.php on line 4388
Glasskunst,  I et hus i en hage

www.lillepetteredderkopp


Eira Åselin på to år elsker å synge, og  «Lille Petter Edderkopp» er en av favorittsangene. Den blir framført med stor innlevelse. Små fingre lager raske klatrebevegelser opp over hodet for så å dette ned med et plask!  Akkurat slik som edderkopper gjør ! Mitt farmorhjerte svulmer selvfølgelig av stolthet hver eneste gang. Og sangfuglen, som etter endt opptreden står med forventningsfullt blikk, takker for farmors begeistrede applaus med dype bukk og brede smil.

Nå har det seg slik at jeg egentlig er livredd for edderkopper. Kanskje har denne frykten ligget godt forankret i genene mine allerede fra fødeselen av, en arv fra tidligere generasjoner ? En studie gjort av Folkehelseinstituttet hevder nemlig at frykt for eksempelvis edderkopper med stor sannsynlighet er arvelig!  Ofte videreført fra mødre ! Så da så.

Gunnarhuset er et stort og gammelt hus med både kjeller og loft.  Og jeg vet det finnes edderkopper både i kjeller og på loft i gamle hus. Opp gjennom årene har jeg møtt flere av dem, både de små og raske og de større som ligger på lur i et mørkt hjørne og venter på sitt bytte. Bare å skrive om det får hårene til å reise seg på kroppen.  Men, det aller, aller verste  er de edderkoppene jeg ikke ser, men som jeg likevel vet er der… et eller annet sted…

Å få et klebrig edderkoppnett i ansiktet på vei inn i hageboden eller ved kjellerdøren er heller ikke noe stas. Derimot er det veldig flott å bli møtt av en stor edderkopp i et nett på inngangsdøra til Gunnarhuset hver eneste dag. Den er nemlig laget i glass, har stått der i hundre år og minner om at Gunnarhuset engang har tilhørt De Forenede Uldvarefabrikker, DFU.
IMG_5012
DFU ble grunnlagt av Ole Nielsen fra Hjelmeland, f. 1827. Han så mulighetene ved Ålgård, både når det gjaldt tilgang til ull og vannnkraft fra fossen. I 1870 kjøpte han eiendommen med fossen og sakte men sikker bygde han opp det som skulle bli en av Rogalands største industribedrifter på den tiden. De første vevestolene kom til Ålgård i 1877 og tekstilindustrien blomstret. Folketallet på Ålgård vokste, og fabrikken ga arbeidsplasser både til lokale innbyggere og nye tilflyttere.
Nå er fabrikken borte, vevstolene har stanset og alle maskiner  skrudd av. Men det er liten tvil om at DFU har vært viktig for Ålgård som tettsted, og sporene etter DFU er fortsatt mange rundt på Ålgård.  Det er viktig å ta vare på vår lokalhistorie, og jeg er derfor både glad og stolt over å ha fått muligheten til å leve og virke i Gunnarhuset, huset som ble bygget til og oppkalt etter Ole Nielsens barnebarn, Gunnar Nielsen. Det er også grunnen til at jeg ofte bruker edderkoppnett i mine glassarbeider, en hyllest til Ålgård og vår historie, samtidig som der er noe symbolsk i et vevd nett.
IMG_4961
Mine edderkopper og nett er laget i sølvtråd og smeltet inn mellom to lag glass, og der blir de værende!
IMG_4954
IMG_0110_2
IMG_1046
Edderkoppnett, eller spindelvev som jeg kaller det er seigt og klebrig, det er lett men supersterkt. En enkel tråd, men vevd sammen får den forskjellige egenskaper og funksjoner og kan brukes til så mangt.
Å veve har sin egen rytme og struktur. Løse tråder samles og skaper orden og harmoni.
Vår historie veves gjerne inn i vår nye tid. Slik kan våre liv også veves sammen. På tvers av grenser.  Eldre sammen med nye generasjoner, vi som er født og oppvokst her sammen med alle de som er nye i landet vårt og av ulike grunner har valgt å leve her . En enkel tråd, ett enkel liv, når vi veves sammen blir vi sterke.
Mennesker møtes og knyttes sammen gjennom kommunikasjon og informasjon.
Verdensveven – www – worldwideweb
Vi har mye å lære av hverandre.
God midtsommer til alle

 

Kommentarer er skrudd av for www.lillepetteredderkopp

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/2/g/gunnarhuset/www/wp-includes/formatting.php on line 2448